bild smörgåstårta

Ingredienser

2 satser tonfiskröra
2 satsere varmrökt laxröra
3 lager bröd
2 dl blandade färska örter
300 g cream cheese
Dekoration
2 st sparrisar
1 st polkabetor
150 g charkuterier
100 g ädelost
10 st minimozzarellabollar
1 dl Kavli majonnäs
1 dl oliver
färsk basilika

12-15 bitar

Gör så här:

Förbered rörorna till fyllningarna.

Laxröra: 150g varmrökt laxfilé, 1 dl majonnäs, finrivet skal av 1 citron, 1/2 dl persilja, 2 tsk chiliflakes. Mosa ihop lax, majonnäs, finrivet citronskal (endast det gula), persilja och chiliflakes med en gaffel.

Tonfiskröra: 1 burk tonfisk i vatten (200g), 1 dl majonnäs, 3 msk kapris, 4 hackade soltorkade tomater, cocktailkaprisbär. Häll bort vattnet från tonfisken. Lägg i en skål och mosa ihop med majonnäs, kapris och soltorkade tomater.

Lägg ett lager bröd på ett serveringsfat och bred ut tonsfiksröran i ett jämnt lager. Lägg på ytterligare ett lager bröd och bred ut laxröran i ett jämt lager. Lägg slutligen ett lager bröd överst på tårtan. Hit går det bra att förbereda tårtan dagen innan. Täck då hela tårtan noga med plast.

Mixa färska örter med en klick cream cheese. Vänd ner resten av Cream cheesen och täck hela tårtan med blandningen.

Skär sparris på längden med en osthyvel. Skala och skiva de råa betorna tunt, gärna med mandolin. Dekorera tårtan med charkuterier, bitar av ädelost och mozzarella. Fäst några majonnäsklickar i kanten och lägg på sparrisgirlanger, betor, oliver och färsk basilika.

Bröd till smörgåstårta! Det finns färdigskivade extra stora bröd för smörgåstårta, fråga i din butik. Annars går det bra att skiva ett vanligt bröd på andra ledden, till långa stora skivor, och lägga ihop dem till bottnar. Det är också gott att använda både mörk och ljust bröd!

Rund tårta: 3 lager bröd med en diameter på 20 cm.

Fyrkanting tårta: 3 lager bröd med måtten ca 20 x 20 cm.