Supergott till knäckebröd, eller varför inte på julbordet eller påskbuffén. Soltorkad tomat och kapris ger en bra karaktär av matjessill.

Ingredienser

Till 4 portioner
3 st potatis, fast skalad
50 g tofu, fast
0,5 st rödlök, finhackad
1 tsk kapris, finhackad
2 msk dill, fryst eller färsk hackad
2 msk gräslök, fryst eller färsk hackad
1 msk soltorkade tomater, i olja, finstrimlade
2 msk majonnäs, gärna vegansk
1,5 dl Planti Soygurt naturell
3 tsk gurkmix (Bostongurka)
3 tsk valfri vegansk fond eller brynt schalottenlökfond
0,5 krm vitpeppar, finmalen
1 krm örtsalt
1 tsk inläggningsolja, från soltorkade tomater
2 tsk kaprisspad
Till 100 portioner
1 kg potatis, fast skalad
750 g tofu, fast
2 st rödlök, finhackad
3 msk kapris, finhackad
250 g dill, fryst eller färsk hackad
250 g gräslök, fryst eller färsk hackad
1 dl soltorkade tomater, i olja, finstrimlade
0,5 l majonnäs, gärna vegansk
5 l Planti Soygurt naturell
4 dl gurkmix (Bostongurka)
3 msk valfri vegansk fond eller brynt schalottenlökfond
1 msk vitpeppar, finmalen
3 tsk örtsalt
0,5 dl inläggningsolja, från soltorkade tomater
1 dl kaprisspad

Gör så här:
Koka potatisen och kyl ner den, gärna i förväg. Tärna fint potatis och tofu till samma storlek.
Finhacka lök, kapris och örter (det går bra att använda frysta) samt strimla fint de soltorkade tomaterna. Lägg åt sidan.
Vispa ihop majonnäsen med soygurten. Tillsätt gurkmix, fond, peppar, salt, oljan och spadet från inläggningarna och rör ihop.
Smaka av. Tillsätt allt hack och rör om försiktigt.
Smaka av och tillsätt salt och peppar vid behov.